Esittely, historiaa ja periaatteita

Olen Heidi Kortesalo ja elän koiraperheeni kanssa Hämeenlinnassa. Lapsuudenkodissani ei ollut koskaan mitään isompia lemmikkejä, mutta eläinhulluna lapsena sain itselleni hemmoteltavaksi ja rakastettavaksi marsun ja myöhemmin toisenkin. Hevosta en kaikesta mankumisesta huolimatta onnistunut lapsena saamaan, enkä myöskään koiraa. Marsujen pussailun ja paijaamisen lisäksi pääsinkin purkamaan eläinrakkauttani naapureiden ja tuttujen koiriin sekä hevosiin ratsastuskoululla.

Sitten kotona perhetilanne muuttui ja isäpuoli toi mukanaan koiransa Jamin. Nimestään huolimatta Jami oli narttu, rodultaan harmaa norjanhirvikoira. Se oli samaan aikaan sekä mitä lempein ja ystävällisin perhekoira, mutta myös kiivas metsästäjä ja armoton jääräpää. Nimenomaan Jami sytytti minussa rakkauden itsenäisiin ja riippumattomiin koiriin, sekä pentuihin ja perinnöllisyyteen ja jalostukseen.

Kun lähdin kotoa maailmalle, aloin välittömästi etsiä itselleni sopivaa rotua. Kävin Imatralla asti tapaamassa ensimmäisen basenjini, se tuli paikalle Lappeenrannasta asti. Sindi oli hyvin hurmaava ja itsenäinen koira, samoin sen kotikaveri Janja. Ajatus koiran ottamisesta jäi odottamaan sopivampaa aikaa, vaikka olinkin hyvin ihastunut rotuun jo silloin.

Haave koiran ottamisesta jäi hautumaan suunnilleen puoleksitoista vuodeksi. Siinä vaiheessa kaverini lähti Messarin näyttelyyn ja houkutteli minut mukaan. Katselin kehän laidalla erästä tarmokasta basenjinarttua, joka järjesti itselleen puuhaa herkeämättä, vaikka omistaja yrittikin keskittyä kehän seuraamiseen. Ajattelin että onpa ihana koira, tuommoisen kanssa ei tule ikinä tylsää. Enpä osannut aavistaakaan kuinka oikeassa olin!
Siitä sitten kävelin saman tien basenji-ihmisten puheille ja kyselin hyviä pentuja. Sain neuvon kysyä eräältä rouvalta, jolla oli kolme päivää vanhat pennut kotona. Kuinka ollakaan, kyseessä oli sama rouva, jonka basenjeja olin aikanaan Imatralla ihastellut. Tulimme juttuun hyvin, sain häneltä sekä pennun, hyviä neuvoja että suuresti arvostamani ystävyyden, joka on jatkunut näihin päiviin asti. Ja niin meille sinä keväänä muutti Sirpan luota Furahan Pendelea, Petu, ensimmäinen basenjini. Lady Pendelea muutti elämäni peruuttamattomasti enkä ole sen suuntaa sen koommin katunut. Petun oli tarkoitus olla ainoa koirani, enkä ainakaan tietoisesti haaveillut kasvattamisesta, mutta toisin kävi.
Rakkaista rakkain Petu, oma pieni Lady Pendeleani.
Petu vain oli jotakin niin kertakaikkisen erilaista ja ainutlaatuista, että halusin tietää mikä siinä oli rotua ja mikä sitä omaa ihanaa yksilöään. Niinpä seuraavana kevättalvena meille muutti Suhina, Furahan Safina. Suhinasta tuli aikanaan ensimmäinen omistamani muotovalio ja kantanarttuni. Lisäksi se oli opettajani, kiistakumppanini ja ystäväni kolmentoista ja puolen vuoden ajan.

Suhina.
 
Sillä tiellä olen edelleen. Olen kuulunut basenjeilleni pyöreästi pari vuosikymmentä. Kotona on edelleen Suhinan jälkeläisiä useammassa polvessa, olen auttamattoman basenjihullu sekä lisäksi toivottoman ihastunut kaikkiin mahdollisiin basenjin pentuihin. Jälkimmäisestä ominaisuudesta on kyllä kasvattajalle suurta hyötyä. :-)

Kennelnimeni Perrada Unican sain jo 1997, se tarkoittaa vapaasti suomennettuna ainutlaatuista koiruutta ja mikäs sen paremmin sopisi näin ainutlaatuiselle ja nokkelalle rodulle. Ensimmäisen pentueeni kasvatin nipin napin viime vuosituhannen puolella, nimittäin joulukuussa 1999. Siitä pentueesta jäi kotiin elämäni koira Roope, jolta opin koiranpidosta ja basenjin ainutlaatuisesta kumppanuudesta taatusti enemmän kuin ikinä yhdeltäkään ihmiseltä.
Roope, FIN MVA Perrada Unican Perfect Promise. Elämäni koira!
Roope.
On turha kuvitella, että tässä harrastuksessa voisi joskus olla ns. "valmis". Basenjeilla on aina joitakin uusia kujeita varastossa, etkä koskaan voi olla varma mihin juttuihin törmäät. Uteliaisuus elämään ja uuden oppimisen riemu ovat aina läsnä. Lisäksi olen aina nauttinut siitä miten kaikki basenjilaiset tuntuvat olevan kuin "yhtä suurta perhettä" ja ventovieraidenkin basenjinomistajien kanssa tulee helposti pitkiäkin juttuja, kun jossain joskus törmätään tai näyttelykehien reunalla aikaa vietetään.

Kasvattajana olen kiinnostunut perinnöllisyydestä ja genetiikasta erityisen paljon. Kasvatan vain pentueita, joista olisin valmis jättämään itselleni pennun. Kaikkia ei voi kuitenkaan kotona pitää, vaan osa koirista on pakko joko sijoittaa tai laittaa yhteisomistukseen. Yleensä sijoitan jokaisesta pentueesta vähintään kaksi narttua, joskus enemmänkin. Tähän mennessä noin puolet sijoittamistani koirista olen syystä tai toisesta karsinut pois jalostuksesta. Niinpä uskonkin hyvin vahvasti niihin koiriin, jotka ovat mukana jalostussuunnitelmissani. Aina koiran arvoa ei voi selkeästi arvostella näyttelymenestyksen perusteella, vaan merkitsevämpiä tekijöitä ovat esimerkiksi luonne ja terveys. Lisäksi olen hyvin kiinnostunut uusista afrikkalaisista tuonneista ja niiden keskinäisistä jälkeläisistä, ns. Avongara-basenjeista niiden rotuun tuomien uusien geenien takia.

Olen käynyt Kennelliiton kasvattajan peruskurssin aikana, jolloin se ei ollut edes pakollista. Lisäksi olen käynyt kasvattajan jatkokurssin, jalostusneuvoja-kurssin ja muita rakenteeseen, jalostukseen ja koirien terveyteen liittyviä kursseja. Olen myös pätevöity kehätoimitsija.

Yksi keskeisistä tavoitteistani on mukava ja perheeseen sopiva basenjin luonne, jossa on rodulle niin ominaista älykkyyttä ja viettimaailmaa selkeästi näkyvillä. On ollut erittäin palkitsevaa viimeisten vuosien aikana tavata vanhoja ja erittäin pitkäaikaisia basuharrastajia, jotka ovat olleet erittäin ilahtuneita, yllättyneitä ja innostuneita kasvattieni hyvistä luonteista. Terveys ja hyvä, terve ja rodunomainen rakenne ovat tärkeitä myös.

Tällä hetkellä kotonani on viisi basenjia, lukuisia lauman "ulkobasenjijäseniä" sekä viisi akvaariota.


Jos sinulla on kysymyksiä koiristani tai ylipäänsä tästä kiehtovasta rodusta, ota yhteyttä tai tule kehän reunalla juttelemaan.
Olosuhteista johtuen luen sähköpostin vain muutaman kerran viikossa, joten pyydän, ole kärsivällinen, kun odotat vastausta sähköpostiin. Helpoimmin ja nopeimmin minut tavoittaakin puhelimitse. Aina on aikaa puhua basenjeista! ;-)

Heidi K

040-701 9559